Tuesday, September 30, 2014

PIZZA TUNA

Assalamualaikum...

Story part 2,

Part 1 kat SINI

Kelaut terus rupa pizza saya buat weekend lepas. Semangat nya berkobar2 last2 xtau nak wat bentuk bunga. So ni je lah hasil pizza saya, hentam jer lah..hehehe...

BTW, rupa pizza xmenjadi masalah, yang penting uli doh tu kena cantik. huhuu..Bersungguh2 menguli doh. (uli pakai tangan jerr)


Haaa, xjadikan rupa bunganya??!! Last2 belah2 jelah camtu dan jarak2 ckit bagi nampak sosej tu.

DOH PIZZA

500 gm tepung roti/gandum
Sepeket yis
2 biji telur
200ml air sejuk
2 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
1 sk improver / softener (kalau ada stok)

- Campurkan semua bahan2 di atas dan gaul sebati.

Kemudian masukkan;
1 sudu besar mentega
1 sudu besar shortening

-Uli doh hingga licin dan tak lekat kat tangan. Boleh tambah tepung sikit2 kalau doh lembik. Uli hingga cantik licin.

Perap doh selama 1 jam pastu tumbuk doh untuk buangkan angin. Bentukkan dalam loyang/tudung periuk dan biarkan selama 15 minit. Sambil tunggu doh mengembang, panaskan oven pada suhu 180 api atas bawah.

Lepas 15 minit baru letak topping pilihan masing2 dan bakar hingga masak.


TOPPING PIZZA

Tuna chunks (in water/oil)  - gaul dengan sedikit mayonis, serbuk lada hitam&putih
Sosej di potong 2 /3 
Bawang besar (potong bulat)
Cendawan butang (dihiris)
Cheddar cheese / cheesedale
Mayonis


Letak sosej di sekeliling doh dan lipatkan doh dalam sosej. (spt gambar)


Saya letak sosej time bentukan doh dalam tudung periuk pastu biar mengembang 15 minit.

JANGAN ikut rupa pizza saya tu (xcantik ualls) hahahah...Bentukkan cantik2 dan licin.
Saya dah penat jugak hari tu dengan sehari suntuk wat kek untuk Raya Haji nanti. So ni jelah rupa pizza yang mampu di buat oleh saya :P

Lepas 15 minit baru letak topping dan terus bakar. JANGAN SESEKALI letak topping awal sambil tunggu doh mengembang sebabnya doh jadi lembik/kempis akibat dari tekanan bahan2 topping tu. 

Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment

thanks!:)