Monday, September 8, 2014

Cashew Nut Choc Cheese Brownies

Assalamualaikum :)


Suatu hari anak buah ckap suka mkn brownies tp yg ada letak kekacang. So sy pun suka la bake cake klau ada org nak mkn kan...hehehe. Dengan semangat nya sy buat la brownies ni memandangkan ada masa terluang dan bhn2 cukup. Sy cari2 la resipi yg mmg dh bkali2 try b4 this. Mmg di jamin sedap dgn rasa choc dan cheese nya. Resipi ni sy dpt kat web MyResipi, slalu jugak sy search resipi2 best kat sini. 

Untuk resipi bhgian choc & cheese tu lain2 ye. Sy menggunakan kaedah bakar dan guna size loyang 9x9.

Jom ualls tgk dan cuba resipi brownies ni. Selamat mencuba.


Resipi utk bhgian choc:
Sumber : Kak Fida (MyResipi) 

200 g mentega
200g choc cooking
170 g tepung gandum (ayak)
30 g serbuk koko (ayak)
4 biji telur

170 g gula halus 
50 g gajus (dipanggang & cincang kasar)


Cara-Cara;

Cairkan mentega dan choc secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.

Tepung dan koko diayak bersama.

Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.

Masukkan campuran tepung dan gaul rata hingga sebati.

Masukkan pula campuran choc dan gaul lagi hingga rata.

Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan tabur gajus tadi. Bakar hingga masak selama 20 - 25 min.


Resipi utk bhgian cheese:
Sumber: Mrsdayat

250g cream cheese
60g gula
1 biji telur 
1/4 cwn tepung
25ml air


Cara-cara:

Pukul cream cheese hingga licin (xbketul2).

Masukkan gula + telur + air pukul hingga sebati.

Masukkan tepung, pukul hingga sebati. 
(Adunan agak pekat so sy masukkan dlm piping beg dan pipe atas kek).

Bakar hingga kek masak.


Kalau ikut selera sy, kek ni tak perlu topping segala sbb kek mmg dh sedap. Penuh dgn rasa choc. Kemanisan pun sedang2 je.

Sekian, Terima kasih daun keladi.





No comments:

Post a Comment

thanks!:)