Friday, July 19, 2013

Sambal Sotong


As salam & Selamat pagi...

Hari ni nak share resipi sambal sotong :)  btw, byk lagi resipi nak d postkan tp tggu turn lah ye...semalam internet kat rumah baru ok so bderet2 la resipi dlm waiting list...hehehhe...

Syarat masak sotong ni adalah jgn tlebih masak sbb sotong akn jd keras dan liat.Sambal sotong mmg enak d mkn bsama nasi putih panas. Jom tgk resipi kat bwh ye kwn2 :)  Selamat Mencuba!



Sambal Sotong

2 ekor sotong rendam / kembang
4 biji bawang besar  (kisar halus)
6 sb cili kisar
1 sb belacan
sos cili
air asam jawa (pekat)
perasa; garam & gula


Cara-cara;

1. Potong sotong dan toskan.





2. Tumis bawang besar yg dikisar tadi dlm minyak yg panas. Tumis sehingga air bawang tadi kering dan bwarna kekuningan.

Tumis bawang ni mmg ambik masa sikit k :)


3. Setelah itu masukkan cili kisar, gaul sebentar. Masukkan belacan, gaul rata dan sebati.


4. Masukkan sos cili, air asam jawa dan perasa. Sebatikan dan sesuaikan rasa masam, manis, masin. Masukkan sotong tadi dan siap :)

(jgn masak sotong terlalu lama)




No comments:

Post a Comment

thanks!:)