Monday, July 22, 2013

Egg Tart


As salam & Good Morning :)

Kali ni sy nak share resipi EGG TART....Kalau ikut cara sy, bakar dulu shell tart separuh masak pastu masukkan filling. Boleh jugak sebenarnya masukkan filling trus n bakar. Melalui pemerhatian sy, jika shell tart d bakar dulu tart akn ranggup lebih lama. Well tu cara sy lah, tpulang kpd masing2 nak ikut cara apa yer :)

Jom kt tgk resipi kat bawah dan selamat mencuba!!!



Egg Tart

Shell tart
170 gm marjerin
1 sb gula kastor
1 biji telur
esen vanilla
290 gm tepung gandum

Cara- Cara
1. Satukan marjerin, gula kastor, telur & esen vanilla dlm bekas. Pukul hingga sebati.

2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga sebati. Uli hingga menjadi doh.

3. Wrap dan rehatkan doh sebentar dlm peti ais.



Filling
1/2 cawan fresh milk / susu cair
2 biji telur
1/3 cawan gula kastor
1/2 cawan air 
1 sb tepung kastard
esen vanilla

Cara - Cara
1. Satukan semua bhn di atas, masak di atas api perlahan hingga gula larut.

2. Tapiskan filling tadi dan boleh la di gunakan.


Proses membuat egg tart

1. Masukkan doh ke dalam acuan tart dan bentukkan, cucuk dasar tart tadi dan bakar separuh masak (guna api bawah je).

shell tart sebelum masuk oven

shell tart separuh masak

2. Tuang filling tadi ke dalam setiap shell tart. Jgn terlebih yer tkt melimpah pulak. Bakar guna api atas bawah.

Filling yang dh di tapis

3. Agak2 shell tart sudah berwarna kekuningan blh lah di keluarkan. Mmg filling nampak mcm lembik & berair tp setelah berada suhu bilik filling akn mengeras.

3. Jika terlebih masak filling, filling akn jd xcantik dan mcm mengelupas pada shell tart tadi (itu ikut pengalaman sy lah..hehehe)


~SELAMAT MENCUBA~




No comments:

Post a Comment

thanks!:)