Monday, June 17, 2013

Home-made Pizzalicious


As'salam & Gud Morning everybody....

Hope semua kwn2 sehat & hapy je hari nih....Monday is the lazy day...mmg xpuas brehat time weekends kan??hehehe....apa pun, utk menu weekend lepas, mood rajin dtg dan sy bcadang mbuat pizza...rcp ni mmg dlm simpanan sy dan telah bkali2 mcubanya...jika doh d uli dgn betul pasti hasilnya mmuaskan hati...wpun di simpan dlm bekas tupperware ianya tetap lembut tetapi belum pun smpai ke mlm hari pizza sudah habis d mkn...ahhahaha...d bwh sy sertakan skali rcp dan sedikit gmba cara2 mbuat home-made pizza sebagai panduan.

Disini sy cuma sertakan rcp utk doh pizza shj krn toppingnya boleh di buat mgikut kesesuaian masing2...Topping yg saya buat kali ini adalah Beef with mushroom & Tuna Mayonis with mushroom...Selamat mencuba yer kwn2 :)


Doh Pizza
(dpt 2 pan)

Bahan;

100ml air suam
1 paket (11gm) yis mauripan
250 gm Tepung High Protein    -guna tpg gandum pun ok
40 gm gula kastor
1 sb susu tepung
1/2 sk bread improver
1/2 sk bread softener    -sy xletak sbb xde stok
1 biji telur (dipukul sedikit bsama scubit garam)
4 sb penuh shortening    -lebih pun ok


Cara-cara;

1.  Campurkan air suam & yis, biar tepi hingga yis berbuih.

rupa yis yg telah berbuih


2.  Dalam bekas besar satukan tepung, gula, susu tepung, bread improver, bread softener gaul sebati.

bahan2 kering yg telah d gaul sebati

3.  Masukkan 1/2 drpd air yis tadi kemudian gaul sedikit lalu masukkan telur, gaul lagi dan masukkan lebihan air yis dan gaul sebati...Akhir skali masukkan shortening.


4.  Uli doh hingga betul2 licin & xmlekat kat tgn....jgn mls klau nak dptkan doh yg lembut.


doh dh licin & sebati

5.  Biarkan doh berehat selama 1 jam dan kembang sekali ganda.


doh yg telah di rehatkan & kembang sekali ganda

6.  Tumbuk doh utk buangkan angin dan canaikan atas loyang yg telah di gris dgn butter (sy guna tudung periuk je).


sila abaikan tgn yg xder seni langsung nih..hehhe

7.  Biarkan doh selama 20-30 minit, utk proses mgembangan doh *memandai ku je bg ayat..hahaha...proses ni akan wat doh jd lembut & gebu.


doh telah kembang

8.  Selepas tu boleh lah d letak topping idaman masing2 yer.
     sy letak sos cili + beef / tuna + button mushroom + cheddar cheese / cheesedale + mayonis.


yg sy snap ni topping Beef (my dad fav)

9.  Bakar dlm oven selama 30-40 minit suhu 180. Cara nak check pizza dh masak ke belum check kat dasar pizza, if xmlekat kat loyang & bwarna brown. Boleh lah di potong slice2 & hidangkan panas2....Yummy, sedappp :D   


Topping Beef & yg nampak creamy tu topping Tuna Mayonis


No comments:

Post a Comment

thanks!:)