Saturday, June 15, 2013

Kek Karemel Baldu yg mengoda

Maaf yer pic x cantik, almaklum guna phone je...tp serius kek ni sgt sedap

As salam & Good Afternoon...
2 hari lepas sy cuba la rcp Kek Karemel nih....mlalui research sy byk gak kata sedap, ada juak yg buat x mjadi....so sy tawakal je lah buat kek nih...time myediakan bhn2 sempat jugak partner sy (iaitu owner blog nih) mjenguk sy d dapur, kebetulan dia dtg ke rumah, xtlyn sbb sgt rush...hehehe...sorry :)

Memula kt study rcp betul2 dlu...balik keja 5pm trus mulakan operasi mbaking...sediakan bhn (sgt penting) wpun kek ni step by step tp bbaloi gak mcubanya...kek ni kiranya 2 IN 1 sbb ada puding & kek skali...gabungannya sgt serasi....resipi sy sertakan kat bwh & gmba sekali sbagai panduan...Selamat Mencuba :)


Kek Karemel Baldu
Sumber : Resepi2011 (Myresipi)

Bahan-bahan ( 8 - 10 orang) loyang 8 @ 9 x 3 in )  - sy guna loyang 8x8'

  • Bahan karemel* - 3 camb gula pasir + 2 camb air. (buat gula hangus - dan masukkan terus ke dalam loyang yg telah disapu mentega kelilingnya)   - sy guna 2sb gula pasir + 1 sb air
  • Bahan Puding*.
  • 1 cawan susu cair
  • 60g gula kastor
  • 1/2 camt esen vanila
  • 3 biji kuning telur
  • Kacau rata semua bahan puding dan tapiskan ke dalam loyang karemel
  • Lapisan kek*(Bahan A) - 140g tepung gandum + 1 camt baking powder (ayak bersama)
  • - 60g gula kastor
  • 3 biji kuning telur
  • 135ml air
  • 50ml minyak jagung
  • (Bahan B) - 6 biji putih telur *jgn ada sedikitpun yg kuning
  • 60g gula kastor
  • 1 camt krim of tar-tar   - sy xletak sbb xda stok

Cara-cara

  1. Putar bahan A kecuali tepung hingga kembang.
  2. Masukkan tepung+ baking powder sedikit2 ke dalam adunan dan kacau rata.
  3. Putar bahan B hingga kental dan gebu - jika di angkat tak jatuh.
  4. Satukan B ke dalam adunan A kacau rata saja (kaup balik)
  5. Bahagikan beberapa warna disukai
  6. Tuang ke dalam loyang berisi puding perlahan berselang-seli warna ikut suka.
  7. Bakar kaedah bain marie suhu oven 160'C * (45 minit bakar api bawah sahaja & 15 minit api atas bawah)
  8. Bila sejuk kek akan mengecut sendiri terbalikkan.bolehlah dihidangkan untuk keluarga..Jika nak lebih sedap lagi simpan sekejap dalam peti ais...emmm
  9. * Jika guna pes pandan - 1 bahagian pes dan 1 lagi biar kosong. -Jadi kek karemel pandan
  10. * Begitu juga jika guna pes strawbery- jadi kek karemel strawbery, emulco coklat - jadi kek karemel coklat dll ...Selamat mencuba

NOTE; sy putar bhn B dulu sbb malas nak cuci mixer...pastu putar bhn A



Bhn B; putih telur di putar dgn kelajuan tggi smpy foamy   

Putih telur & gula di putar mjadi kental & bertanduk (soft peaks)
*tbalikkan bekas sure x jatuh
Puding yg telah di pukul sebati & ditapis dlm loyang
*sorry xsempat nak snap pic gula hanggus (lapisan b4 puding)
Bahan A setelah di putar sebati

Ikut selera masing2 ye, nak cantik wat la kaler2 adunan A tu.
sy wat kaler kuning, soft purple & hijau (pandan paste)
sy lapis setiap warna sbyk 2sb...jgn risau adunan akn trapung atas puding tadi...
wat dgn bhati2 & tindih setiap warna slapis hingga habis

hot from oven, kek akn cantik je kembang tp dh sejuk kek akn turun
tggu kek benar2 sejuk barulah kuarkan dr loyang, tkt nanti puding tu xcantik

No comments:

Post a Comment

thanks!:)