Hari ni sy nak share resipi Cream Puff with filling sedap punyaaa!!! hahahaha
Bercerita tentang pengalaman membuat puff ni amat la susah. Sure banyak kali fail kan (mcm saya >.< huhuhu) InsyaAllah klau rajin mencuba pasti berjaya. Apa2 pun jgn putus asa.
Klau dh pro tak lah susah nak buat (Chewaaahhhh) heheheh. Okehhh di sini saya sertakan resipi yg slalu saya guna. Btw, sy xingat sumber resipi ni, minta halal yerr ;) Selamat mencuba.
Bahan2 :
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking
powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur
Cara
2 :
Panaskan oven pada suhu 220 darjah C. (makesure suhu tinggi baru puff naik cantik)
Satukan butter, air dan gula dalam periuk. Panaskan sehingga butter
cair.
Selepas ia mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas
sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental.
biarkan adunan betul-betul sejuk. (sy kipaskan adunan biar cpt sejuk)
Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu
sebelum dimasukkan telur seterusnya. Guna mixer hingga adunan licin.
Gunakan beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas
dulang yang telah disapu marjerin.
Renjiskan cream puff dengan sedikit air.
Bakar dalam oven dengan suhu 200c hingga permukaan puff
kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
Nota;
Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna.
Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.
Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan
telah berwarna kuning kecoklatan sedikit.
Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak
berongga di dalamnya.
Selepas dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara
melintang dan paipkan dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan
salutkan atas dengan coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing...
Puff ku berposing |
Filling;
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1/3 cawan gula
2 biji kuning telur
1 1/2 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
1 sudu makan butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
Masukkan 2 biji kuning telur dan 1 cawan susu.
Kacau hingga adunan sebati
Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla
Kacau rata
Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
Bila ia dah meletup-letup segera tutup api
Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Biarkan ia sejuk
Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan
dalam peti ais hingga ia dingin.
Tips;
Nak filling yg super duper creamy blh tambah whipping cream dlm filling yg dh sejuk tadi n mixer kan hingga sebati. Sedap makan sejuk.
No comments:
Post a Comment
thanks!:)