RM20 / 50 pcs
Loyang pulak sy beli kat MDS Piasau Industri Miri berharga RM28 sebijik. Mahal kan....Sy beli 2 pcs je sbb kan size loyang tu besar. Nasib oven sy muat masuk loyang ni. Kukis ni ambik masa 10 minit je proses bakarnya. Tapi ikut suhu oven masing2 yer. Sekali wat kukis ni mmg tggu depan oven je, xdapat nak leka ckit mmg kukis ada potensi utk hangus (kan dh rugi). Kukis ni sangat nipis so xlama nak masak. Penah try wat tebal sikit tapi xsesuai sbb 10 minit xckup masa nak masak kukis tebal, so kukis jd lembik (xmasak kat tgh2).
Ni lah contoh loyangnya (sumber dr google). Ada 32 pcs lubang. So sekali masak dpt la 32pcs kukis. Yang penting mesti mesti tgk2 kukis anda time lam oven. Rugi klau kukis terlebih masak.
Ni pulak cara nak pipe kan adunan biskut kat loyang. (sumber dr google jugak). Masa mula2 nak bakar biskut paling penting panaskan oven dulu pastu sapu loyang dengan mentega. Klau mls sapu mentega nanti kukis susah nak tanggal dr loyang. Pas kukis masak biarkan dlm 3 minit pastu terus masuk lam bekas / container ok!! sbb klau lama2 kukis terdedah kat suhu bilik kompem kukis jd lemau. Jom tgk resipi kukis ni...Selamat mencuba~
BISKUT LIDAH KUCING / RAINBOW COOKIES
Sumber resipi: Blog Kak Wan
250
gm mentega
175 gm gula kastor (kurangkan jd 150gm)
100 ml putih telur (3 biji telo putih)
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
2 sudu besar serbuk almond (ni sy yg letak)
Pewarna purple, blue, green, yellow, orange and red.
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit
mentega
Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex,
ketepikan
Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga
berkrim
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan
putar hingga sebati
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula
hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 6 bahagian.Letakkan pewarna untuk setiap bahagian.
Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk
setiap warna berlainan
Potong hujung muncung bag plastik atau piping
bag kecil.
Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak
yang di kehendaki mengikut warna pelangi.
Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20
minit.
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana
warnanya akan pudar dan tidak menyerlah.
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas
kedap udara.
|
No comments:
Post a Comment
thanks!:)