![]() |
Maaf yer pic x cantik, almaklum guna phone je...tp serius kek ni sgt sedap |
As salam & Good Afternoon...
2 hari lepas sy cuba la rcp Kek Karemel nih....mlalui research sy byk gak kata sedap, ada juak yg buat x mjadi....so sy tawakal je lah buat kek nih...time myediakan bhn2 sempat jugak partner sy (iaitu owner blog nih) mjenguk sy d dapur, kebetulan dia dtg ke rumah, xtlyn sbb sgt rush...hehehe...sorry :)
Memula kt study rcp betul2 dlu...balik keja 5pm trus mulakan operasi mbaking...sediakan bhn (sgt penting) wpun kek ni step by step tp bbaloi gak mcubanya...kek ni kiranya 2 IN 1 sbb ada puding & kek skali...gabungannya sgt serasi....resipi sy sertakan kat bwh & gmba sekali sbagai panduan...Selamat Mencuba :)
Kek Karemel Baldu
Sumber : Resepi2011 (Myresipi)
Bahan-bahan ( 8 - 10 orang) loyang 8 @ 9 x 3 in ) - sy guna loyang 8x8'
- Bahan karemel* - 3 camb gula pasir + 2 camb air. (buat gula hangus - dan masukkan terus ke dalam loyang yg telah disapu mentega kelilingnya) - sy guna 2sb gula pasir + 1 sb air
- Bahan Puding*.
- 1 cawan susu cair
- 60g gula kastor
- 1/2 camt esen vanila
- 3 biji kuning telur
- Kacau rata semua bahan puding dan tapiskan ke dalam loyang karemel
- Lapisan kek*(Bahan A) - 140g tepung gandum + 1 camt baking powder (ayak bersama)
- - 60g gula kastor
- 3 biji kuning telur
- 135ml air
- 50ml minyak jagung
- (Bahan B) - 6 biji putih telur *jgn ada sedikitpun yg kuning
- 60g gula kastor
- 1 camt krim of tar-tar - sy xletak sbb xda stok
Cara-cara
- Putar bahan A kecuali tepung hingga kembang.
- Masukkan tepung+ baking powder sedikit2 ke dalam adunan dan kacau rata.
- Putar bahan B hingga kental dan gebu - jika di angkat tak jatuh.
- Satukan B ke dalam adunan A kacau rata saja (kaup balik)
- Bahagikan beberapa warna disukai
- Tuang ke dalam loyang berisi puding perlahan berselang-seli warna ikut suka.
- Bakar kaedah bain marie suhu oven 160'C * (45 minit bakar api bawah sahaja & 15 minit api atas bawah)
- Bila sejuk kek akan mengecut sendiri terbalikkan.bolehlah dihidangkan untuk keluarga..Jika nak lebih sedap lagi simpan sekejap dalam peti ais...emmm
- * Jika guna pes pandan - 1 bahagian pes dan 1 lagi biar kosong. -Jadi kek karemel pandan
- * Begitu juga jika guna pes strawbery- jadi kek karemel strawbery, emulco coklat - jadi kek karemel coklat dll ...Selamat mencuba
NOTE; sy putar bhn B dulu sbb malas nak cuci mixer...pastu putar bhn A
![]() |
Bhn B; putih telur di putar dgn kelajuan tggi smpy foamy |
![]() |
Putih telur & gula di putar mjadi kental & bertanduk (soft peaks) *tbalikkan bekas sure x jatuh |
![]() |
Puding yg telah di pukul sebati & ditapis dlm loyang *sorry xsempat nak snap pic gula hanggus (lapisan b4 puding) |
![]() |
Bahan A setelah di putar sebati |
![]() |
Ikut selera masing2 ye, nak cantik wat la kaler2 adunan A tu. sy wat kaler kuning, soft purple & hijau (pandan paste) |
![]() |
sy lapis setiap warna sbyk 2sb...jgn risau adunan akn trapung atas puding tadi... wat dgn bhati2 & tindih setiap warna slapis hingga habis |
![]() |
hot from oven, kek akn cantik je kembang tp dh sejuk kek akn turun tggu kek benar2 sejuk barulah kuarkan dr loyang, tkt nanti puding tu xcantik |
No comments:
Post a Comment
thanks!:)