Seperti tajuk di atas dengan rasa senang hati nya sy wat bday cake sendiri...aku yg sambut bday aku yg wat kek...Hahaha
Hokeyyy...sy adalah peminat tegar Hello Kitty ;)
So mmg dh niat awal nak wat bday cake Hello Kitty version..chewahhh
Sy telah memilih buat Snow Cheese Cake dan frosting nya ialah Cream Cheese (all time fav)
sedapppp~~
Jom tgk resipi kat bwh...Selamat mencuba
KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE
Sumber resipi : Hasue
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram self raising
60 gram tepung jagung
50 gram air sejuk (dr peti ais)
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)
Esen vanilla
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan
kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega
cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan
yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan
dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan
kepanasan 150C.
* bakar
kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak
biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek
supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim
cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di
atasnya.
7. Sapukan lebihan
krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali
taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti
ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Topping;
250ml whipping cream-pukul hingga agak kental
250 cream cheese
2 sb susu pekat manis
cara: gaulkan dua bahan guna teknik kaup balik
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Dicadangkan parut halus supaya kek
tidak muak ketika dimakan
Nak lukis kepala hello kitty sy guna pic yg d print out from En.Google and resize kan ikut size loyang. Lepas kek dh masak potong lah kek ikut shape muka Hello Kitty tadi. Mudah kan...
![]() |
Ku bahagia..lalalaa~~ |
No comments:
Post a Comment
thanks!:)